Sommige imkers noemen het najaarshoning, anderen hebben het over kastanjehoning ofzo, maar eerlijke imkers noemen dit bladhoning of honingdauw honing. Ik vlieg mijn bijtjes niet achterna en ze kregen ook geen minichipje of cameraatje ingebracht, dus je weet nooit precies waar ze mee thuiskomen. Bij deze laatste honing hebben ze zo goed als zeker wat hulp gehad van bladluizen. Niet schrikken mensen; deze schone beestjes scheiden een goedje af waarvan de bijen, net als van nectar, honing maken. Ze verzamelen dat van het blad van verschillende bomen. Bladhoning of honingdauw honing klink nu eenmaal lekkerder dan luizenhoning. Proeven mensen, het is heerlijk!
Het is hetzelfde verhaal als bij kopi luwak. Niet dat ik dat ooit drink, maar het is een delicatesse. De civetkat eet graag (ongebrande) koffiebonen en slimme Indonesiërs hebben ontdekt dat je in hun uitwerpselen de lekkerste koffiebonen terugvindt. Het levert de duurste en beste koffie op. Beetje koude kak dus eigenlijk. Bij honingdauw gaat dat iets minder spectaculair, maar de bijtjes maken er een prachtige, zuivere honing van. Maar wel donkerder en wat karamellig. dicksdakhoning® is er van verschillende seizoenen, maar nu dus ook deze donkere. dicktipt: kom proeven en kiezen als je durft.